Elaminatie Dieet Hond
Voedselallergie bij de hond
Voedselallergie of voedselintolerantie wil zeggen dat een hond overgevoelig is voor een bepaald ingrediënt in de voeding. Het ingrediënt waar de hond overgevoelig op reageert wordt het net als bij andere allergieën het allergeen genoemd. In de meeste gevallen is dit een bepaald eiwit zoals rund, kip, zuivelproducten of tarwe(gluten)..
Het lichaam kan op verschillende manieren overgevoelig reageren, namelijk door middel van een allergie en door middel van een intolerantie. Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt maar ondanks dat de klachten gelijk kunnen zijn gaat het om twee verschillende aandoeningen.
Voedselallergie: Bij een voedselallergie vertoont het lichaam een overgevoeligheidsreactie waarbij het immuunsysteem wordt geactiveerd. Hierbij kan histamine vrijkomen dat de verschijnselen van een allergie veroorzaakt.
Voedselintolerantie: Het lichaam vertoont verschijnselen van een overgevoeligheid, echter wordt hierbij niet het immuunsysteem betrokken. Bij een intolerantie gaat het vaak om meerdere, vage symptomen, terwijl de verschijnselen bij een allergie meestal direct en duidelijk zijn.
Oorzaken
Voedselallergie richt zich meestal op bepaald type eiwit, maar soms ook op koolhydraten. Rundvlees, melk, kip en ei zijn bekende allergenen. Maïs, tarwe en soja zijn de bekende plantaardige allergenen. Een hond kan echter ook allergisch zijn voor bijvoorbeeld kleurstoffen of chemische conserveermiddelen en antio-xidanten. In de meeste gevallen is een hond allergisch voor meerdere voedingsbestanddelen.
Symptomen
Huidprobleem gepaard gaande met de vorming van een reeks knobbeltjes op de huid of verhoogde plekken met een geel tot roze kleur.
Huidprobleem gepaard gaande met korstjes, dit komt voornamelijk door jeuk.
Maag-darmklachten, bijv. braken en/of diarree.
Jeuk is het meest voorkomende symptoom bij voedselallergie. De jeuk kan regionaal zijn of veralgemeend, enkel typische plaatsen zijn:
- De kop
- De oorschelpen
- De oksels
- De buik
- De liezen
- Voetzolen
Behandeling d.m.v. een eliminatiedieet
Wat is het eliminatiedieet?
Bij het eliminatiedieet ga je beginnen met één diersoort, een diersoort die je hond nog nooit heeft gehad, want dan kan er ook nog geen allergie voor opgebouwd zijn. Als je hond klachtenvrij wordt en blijft op dit diersoort, voer je er een diersoort bij. Op deze manier introduceer je steeds een nieuw diersoort en kun je ontdekken of je hond klachtenvrij blijft en dus of het diersoort goed is. Granen kun je het beste sowieso achterwege laten, omdat ook daar een allergie voor opgebouwd kan zijn en omdat granen geen goed effect op de darmen hebben. Ook in groenten zit eiwit waar je hond een allergie voor opgebouwd kan hebben, maar meestal is dit niet het geval. Je kunt de darmen ondersteunen door een goede probiotica te geven.
Hoe doe ik het?
Ik help je op weg met een stappenplan. Ik heb hieronder stappen gemaakt als artikel. Begin bij het 1e artikel en volg de stappen verder. Let er op dat een eliminatiedieet consequent gevolgt moet worden, de hond mag NIETS als extra's tussen door behalve de "opties" welke staan aangegeven. Voor vragen mail me info@hondenvoeding-denbosch.nl
Je hond kan ook opnieuw een allergie opbouwen voor een diersoort dat je voert tijdens het eliminaitiedieet. Meer afwisseling van diersoorten verminderd de kans op een nieuwe allergie. Als er bij het eerste diersoort na acht weken nog steeds of weer allergieklachten zijn, kan het zijn dat er nu ook voor dit diersoort een allergie is ontstaan.
Het feit dat de hond allergisch reageert op een voeding wil echter niks zeggen over de kwaliteit van de voeding!
Winkelwagen
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken