Voedselallergie

Voedselallergie bij de hond

Voedselallergie of voedselintolerantie wil zeggen dat een hond overgevoelig is voor een bepaald ingrediënt in de voeding. Het ingrediënt waar de hond overgevoelig op reageert wordt het net als bij andere allergieën het allergeen genoemd. In de meeste gevallen is dit een bepaald eiwit zoals rund, kip, zuivelproducten of tarwe(gluten)..

Het lichaam kan op verschillende manieren overgevoelig reageren, namelijk door middel van een allergie en door middel van een intolerantie. Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt maar ondanks dat de klachten gelijk kunnen zijn gaat het om twee verschillende aandoeningen.

Voedselallergie: Bij een voedselallergie vertoont het lichaam een overgevoeligheidsreactie waarbij het immuunsysteem wordt geactiveerd. Hierbij kan histamine vrijkomen dat de verschijnselen van een allergie veroorzaakt.

Voedselintolerantie: Het lichaam vertoont verschijnselen van een overgevoeligheid, echter wordt hierbij niet het immuunsysteem betrokken. Bij een intolerantie gaat het vaak om meerdere, vage symptomen, terwijl de verschijnselen bij een allergie meestal direct en duidelijk zijn.

Oorzaken

Voedselallergie richt zich meestal op bepaald type eiwit, maar soms ook op koolhydraten. Rundvlees, melk, kip en ei zijn bekende allergenen. Maïs, tarwe en soja zijn de bekende plantaardige allergenen. Een hond kan echter ook allergisch zijn voor bijvoorbeeld kleurstoffen of chemische conserveermiddelen en antio-xidanten. In de meeste gevallen is een hond allergisch voor meerdere voedingsbestanddelen.

Symptomen  

Huidprobleem gepaard gaande met de vorming van een reeks knobbeltjes op de huid of verhoogde plekken met een geel tot roze kleur.
Huidprobleem gepaard gaande met korstjes, dit komt voornamelijk door jeuk.
Maag-darmklachten, bijv. braken en/of diarree.

Jeuk is het meest voorkomende symptoom bij voedselallergie. De jeuk kan regionaal zijn of veralgemeend, enkel typische plaatsen zijn:

 • De kop
 • De oorschelpen
 • De oksels
 • De buik
 • De liezen
 • Voetzolen

Behandeling d.m.v. een eliminatiedieet

Wat is het eliminatiedieet?

Bij het eliminatiedieet ga je beginnen met één diersoort, een diersoort die je hond nog nooit heeft gehad, want dan kan er ook nog geen allergie voor opgebouwd zijn. Als je hond klachtenvrij wordt en blijft op dit diersoort, voer je er een diersoort bij. Op deze manier introduceer je steeds een nieuw diersoort en kun je ontdekken of je hond klachtenvrij blijft en dus of het diersoort goed is. Granen kun je het beste sowieso achterwege laten, omdat ook daar een allergie voor opgebouwd kan zijn en omdat granen geen goed effect op de darmen hebben. Ook in groenten zit eiwit waar je hond een allergie voor opgebouwd kan hebben, maar meestal is dit niet het geval. Je kunt de darmen ondersteunen door een goede probiotica.

Hoe doe ik het?

1. Kies een diersoort die je hond nog nooit gehad heeft en voer dit zes tot acht weken lang. Zorg ervoor dat het qua verhoudingen (bot, vlees en orgaan) wel compleet is.
2. Zijn na de zes tot acht weken de klachten verdwenen en weggebleven? Introduceer dan een tweede diersoort. Zijn de klachten gebleven, kies dan een nieuw diersoort en begin opnieuw met alleen dit nieuwe diersoort.
3. Voer dit tweede diersoort twee weken lang en afhankelijk van het aanhouden/terugkomen/wegblijven van klachten kun je bepalen of het diersoort geschikt is om te voeren.
4. Ga ermee door tot je genoeg diersoorten hebt om compleet mee te voeren, dit wil zeggen minimaal vijf diersoorten waarbij het liefst ook een vette vissoort en ei. Lukt dit niet, omdat er maar weinig diersoorten zijn waar je hond goed op reageert, blijf dan alleen deze diersoorten voeren.

Tips

 • Kies om te beginnen een diersoort die je hond nog nooit heeft gehad, er kan dan nog geen allergie voor opgebouwd zijn
 • Voer niets anders dan dit diersoort, je kunt wel als beloningssnoepjes/snacks gedroogde vleesproducten van de desbetreffende diersoorten voeren
 • Voer geen granen
 • Behandel pens als apart diersoort, want pens kan weer apart problemen geven: sommige honden kunnen bijvoorbeeld wel tegen rund maar niet tegen runderpens
 • Een heel klein beetje van een diersoort waar een allergie voor is, kan al voor klachten zorgen.
 • Je hond kan ook opnieuw een allergie opbouwen voor een diersoort dat je voert tijdens het eliminaitiedieet. Meer afwisseling van diersoorten schijnt de kans op een nieuwe allergie te verkleinen. Als er bij het eerste diersoort na acht weken nog steeds of weer allergieklachten zijn, kan het zijn dat er nu ook voor dit diersoort een allergie is ontstaan.

Het feit dat de hond allergisch reageert op een voeding wil echter niks zeggen over de kwaliteit van de voeding!

© 2011 - 2018 Joepies Hondenvoeding Den Bosch | Soap 4 Hope® | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel